Meditaties

Powerful universal healing meditation, press picture to start:

Breath of Fire from Mireille Steenkamer on Vimeo.

White Light meditation

Slaap meditatie

 

MEDITATIES

Meditatie is een prachtige bewezen manier om in al een paar minuten per dag een positieve invloed op je leven te hebben. Nieuw onderzoek wijst erop dat meditatie niet alleen gevolgen heeft voor het moment waarop je mediteert, maar ook daarna nog invloed heeft op ons lichaam. Zo lijkt het erop dat onze hersenen na meditatie heel anders omgaan met emoties.

VOORDELEN VAN MEDITEREN

Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.

WAAROM MEDITEERT DAN NIET IEDEREEN?

Door aangeleerde patronen en belemmerende gedachten ontstaan er stemmetjes in ons hoofd die ons beoordelen. Die stemmen zeggen tegen onszelf: mediteren is niks voor mij. Ik kan niet zolang stil zitten. Ik heb er geen tijd voor.

He mooie aan mediteren is, je kan het overal doen! Je hoeft niet per se stil te zitten in een ongemakkelijke houding. Met een paar minuten mediteren per dag gedurende een aantal weken heeft al invloed op je lichaam en je vitaliteit en positieve gedachten.

Wat mediteren in feite is, is liefdevolle aandacht geven aan dat wat nodig is op dat moment. Niet meer en niet minder. Als jij op de bus staat te wachten, zou je bijvoorbeeld al aandacht kunnen geven aan je ademhaling en waarnemen of je naar je buik kan ademhalen. Probeer het een aantal keer en neem het effect waar. Afwassen is ook een meditatie vorm wanneer je met je volledige aandacht bij het afwassen bent.  Dat geldt feitelijk voor alles wat je met aandacht doet. Het creëert ruimte in je hoofd.

Waarom dan toch oefenen?

We zijn niet meer gewend om ons op een ding te concentreren. Door onder andere de digitalisering, het gebruik van de mobile telefoons, internet, televisie, de overvloed aan informatie die op ons afkomt verwijdert ons in feite van ons Zelf, van wat we daadwerkelijk ervaren en voelen. Ons lichaam is niet gemaakt om continue geprikkeld te worden, daar raken wij overprikkeld van. Het aantal mensen wat lijdt aan depressies en burn-out is daar een bewijs van.

Mediteren helpt je om dicht bij jezelf te blijven, het geeft je lichaam en geest rust en die rust geeft weer ruimte.

MEDITATIES

Omdat ik zelf zoveel profijt heb van bewust aandacht geven deel ik hieronder meditaties die voor mij waardevol zijn. Ik nodig je uit om te gaan zitten zoals jij wil zitten of te gaan liggen mocht je dat willen.

Ademhaling
Onze ademhaling is de poort tot levensenergie, je manier van ademhaling is essentieel voor je vitaliteit. Ik heb 2 ademhaling oefeningen. De eerste is inademen via je neus uitademen via je mond. De tweede is een circulaire ademhaling waarbij je in- en uit-ademt door je mond en niet stopt. Ik doe het voor in de filmpjes.
Ik nodig je uit waaneer je de filmpjes hebt bekeken en de techniek onder de knie hebt om je eigen ritme en tijd aan te houden. Trek om mee te beginnen de eerste week 5 minuten uit om te mediteren en aandacht te geven op je ademhaling, vervolgens 10 minuten, 15 minuten en uiteindelijk 20 minuten per dag.

Geniet van het moment voor jezelf en de aandacht die jij aan jezelf geeft.