De kracht van Disbalans

DE KRACHT VAN DISBALANS

Als Life Coach (persoonlijke ontwikkeling) werk ik met hoog opgeleide professionals waarbij de coachvraag vaak neerkomt op de behoefte aan het vinden van de balans tussen werk & privé. Het moment dat die vraag gesteld wordt ben ik al geboeid. Hoezo wil iemand zo graag in balans zijn?

Ik geloof juist in de kracht van de disbalans.

Heb je ooit weleens een weegschaal gezien, zo’n ouderwetse die ze vroeger gebruikten om bijvoorbeeld het meel mee te wegen waar aan de ene kant het lood staat en aan de andere kant het meel? Wat zie je dan als hij in balans is?

Als je een liniaal langs de bovenkant legt zie je een rechte horizontale lijn (fig. 1). Ja, dan is het in balans, en dan? Je kan naar links of naar rechts, hele kleine beetjes overigens en je moet altijd terug naar het midden anders val je ervan af. De onderkant wankelt op één punt en is afhankelijk van wat er boven gebeurt

Dit voorbeeld leg ik op de driehoek, verleden – heden – toekomst of vader – moeder – kind, zo zijn er meerdere mogelijkheden.

vader                                                      moeder
verleden                                               toekomst

kind – jij
heden

We zijn zo druk met ‘in balans’ blijven dat we de focus verliezen. Het ‘druk bezig zijn met in balans blijven’ ontneemt kracht en is uitputtend. Kijk maar naar de driehoek, de onderkant moet zich op één punt staande zien te houden. Dit kan resulteren in het letterlijk omvallen, wat ook blijkt uit de burn-out klachten.

Mijn visie is: draai het om. Je verleden, vader, moeder, toekomst, dromen en verlangens zijn je bouwstenen, de kracht van beide creëert jouw heden. Het heden, dat is waar je wil zijn want dat is het enige wat er echt is, hier en nu. Het gaat erom hoe jij je hier en nu op dit moment voelt, hoe het nu voor jou is.

Jij – hier en nu – ziel

Je basis (vader moeder dromen verlangens ervaringen lichaam geest)We hebben allemaal overtuigingen, verhalen, ervaringen, trauma’s, emoties die uit het verleden komen en je hebt dromen, wensen, visioenen voor jezelf in de toekomst. Het samenbrengen van die twee brengt jou in het hier en nu. Daar is heel veel bewustwording voor nodig. Je hebt van nature een basis, dit vergeten we vaak. We vergeten vaak dat we een hele stevige, natuurlijke basis hebben, die hebben we allemaal. Daar bestaat geen twijfel over, die is er. We hebben allemaal, een moeder en een vader, en zij hebben ook ouders en zij ook en ga zo maar door. Vanuit die basis dragen we rijkdommen aan ervaringen met ons mee. Vanuit die basis hebben we een vrouwelijke en een mannelijke kant, een zachte en een harde kant, een passieve en een actieve kant (fig 2). In de ene situatie heb je de zachte gevoelige kant nodig en in een andere de harde doortastende kant. Het herkennen van beide kanten en daar bewust van zijn brengt je naar een hoger niveau op het pad van zelfrealisatie (fig 3).

Bewustwording van het Zelf

Groei                       ontwikkeling

Basis – verleden, vader, moeder, overtuigingen, verlangens

Als er een disbalans is, bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat je te veel werkt, je hebt te weinig aandacht voor je kinderen, je bent vaak moe etc. dan is dat heel mooi materiaal om mee te werken. Wat maakt nou echt dat je dat doet, waar loop je van weg, wat wil je niet zien, of waar wil je naartoe en wat zet je in om daar te komen? Klopt dat wel met je ware natuur? Om dat te kunnen heb je vaak naar je pijnpunt te gaan en het woord zegt het al, pijnpunt. Dat is precies wat we niet willen, pijn. Wat we echter niet beseffen is dat juist daar de kracht zit, door het onder ogen zien en het doorleven van je pijn, komt er een enorme kracht vrij en ont-dek je de andere kant van jezelf. Alles heeft namelijk een tegenhanger en daar zit de kracht. Als we de kracht niet ont-dekken, blijft alles zoals het is. Zo bestaat er geen schaduw zonder zon. De zon is er altijd, dag en nacht, soms zien we hem, soms niet. Bewustwording van je eigen disbalans, van hoe de dingen voor jou zijn brengt je verder met het bouwen van jouw huis. Dat huis ben jijzelf.

Precies hierom geloof ik in de kracht van de disbalans. De disbalans wil jou iets vertellen en dat brengt jou in beweging, ongeacht naar welke kant. Door in beweging te komen creëer je de mogelijkheid om de dingen vanuit een ander perspectief te zien van waaruit je andere keuzes kan maken, anders dan voorheen en dat zorgt voor ontwikkeling.

Mijn levensvisie is te worden wie je in werkelijkheid bent en ik laat mij inspireren door het gedachtegoed van C.G. Jung waarbij het gaat om het samenbrengen van de tegenstellingen, de kracht van het (collectieve) onbewuste en bewuste, soms in beweging en soms even stil staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *