Jungiaanse therapie

Jungiaanse therapie

Jungiaanse therapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het onbewuste. Het onbewuste wordt als een diepere laag van onze psyché gezien en het is de oorsprong van onze motivaties.

We zijn ons niet bewust van het overgrote deel van onze motivaties en dat kan ons in de weg zitten. Onbewuste angsten en onzekerheden zorgen ervoor dat we onszelf in de weg zitten. We voelen bijvoorbeeld dat we ‘vastzitten’, dat ‘dingen maar niet lukken’, of meer algemeen bijvoorbeeld dat we verdrietig, gestrest, geïrriteerd of onzeker zijn. Psychische klachten hebben vrijwel altijd te maken met een gebrek aan bewustzijn van onderliggend potentieel.

Het onbewuste is de basis van waaruit ons dagelijkse bewustzijn voortkomt. Bij het kind vormen bewustzijn en onbewuste nog een eenheid, maar naarmate we ons ontwikkelen komt er een scheiding tussen deze twee. Deze scheiding kan zodanig zijn dat er geen contact meer is tussen ons onbewuste en ons bewuste.

Als ons bewustzijn afgesneden is van ons onbewuste, zijn we ook afgesneden van onze psychische krachtbron. Het gevolg is dat we ons lusteloos en depressief voelen. We voelen ons uitgeput en hebben geen energie meer. Daarnaast zal het onbewuste er alles aan doen om zich kenbaar te maken: het overspoelt ons in de vorm van symptomen, zoals (dwang) handelingen en fantasieën waar we geen grip op hebben. Angsten, paniek en dwangneuroses zijn allemaal het gevolg van een verstoorde communicatie tussen bewuste en onbewuste. Een psychose is een voorbeeld van extreme overspoeling door het onbewuste.

Symbolen spelen een belangrijke rol in het herstel van contact met onze diepere laag, het onbewuste. Levende symbolen zijn namelijk betekenisvolle uitdrukkingen van iets wat niet vast omschreven is, zij prikkelen onze fantasie. Ze zijn terug te vinden in onze dromen, fantasieën en allerlei kunstuitingen. Dieptetherapie maakt daarom gebruik van droomduiding, actieve Imaginatie (bewuste fantasie), tekeningen, maar ook van onze lichaamstaal om het contact met het onbewuste te herstellen.

Herken je:

Herhalende gedachten die je liever niet hebt en zo snel mogelijk weer wegduwt.

Gedachten of gevoelens van angst, verdriet en / of eenzaamheid.

Wanneer we lichamelijke of psychische klachten ervaren komt dat vaak doordat we iets wat we niet willen voelen of ervaringen, verdringen en onderdrukken. Dat gaat vaak onbewust. Wanneer we dat wat gezien, gehoord, gevoelt, zichtbaar hoorbaar en voelbaar wordt, kan je energie weer bewegen en zal je ervaren dat het je kracht geeft. Je hoeft niet meer te onderdrukken en dat zorgt ervoor dat je lichtheid en vrijheid ervaart.

Investering:

Een therapie sessie duurt een uur en de investering is Euro 100,- per sessie. Het aantal sessies is afhankelijk van je eigen groei en tempo. De ervaring leert dat na ongeveer 8 sessies een gevoelsmatige transformatie teweeg gebracht wordt.
Het aantal sessies dat nodig is hangt af van je persoonlijke proces.
Stap 1
Ontmoeting | introductie De eerste ontmoeting kan bestaan uit een:
* Familieopstelling
* Droom analyse
* Archetype kaarten
* Reis door je chakra’s
* een open gesprek
Duur 1 uur
Stap 2
Na de ontmoeting start je met de Kleine therapie – Ontdekken van de schaduw. De schaduw is dat deel in de psyche wat niet zichtbaar is en waarvan delen graag bewust willen worden.
Stap 3
Na de kleine therapie volgt de grote therapie. Hierin gaan we dieper in op de schaduw en kijken we naar de Animus (onbewust mannelijke in de vrouw) / Anima (onbewust vrouwelijke in de man). Wat wil herrijzen uit de schaduw naar het licht.
Stap 4
We hebben de schaduw onderzocht, waargenomen, doordacht en doorvoeld. Wat wil onze intuïtie hierover vertellen en wat hebben we te doen om deze delen te integreren.

Referenties:

Mireille is een zeer professionele Jungtherapeut en heel betrokken bij haar werk. Ik kon me bij aankomst direct aan haar deskundige begeleiding overgeven. Ik kwam bij Mireille terecht, omdat ik nieuwsgierig was naar haar dieptetherapie waarbij je onder actieve imaginatie (lijkt op hypnose) terug kunt gaan naar de kern van een probleem. Heel bijzonder vond ik de sessies waarbij Mireille me een thema meegaf, mee dacht en ideeën aangaf tijdens een sessie als ik vastliep, zonder sturend te zijn. Het resultaat van zo’n sessie was telkens dat de sombere gedachten die me bezighielden niet meer zo dominant aanwezig waren en soms helemaal verdwenen. – Jacinta

Mireille heeft de bijzondere gave om mensen vanuit speelsheid, intuïtie en innerlijke wijsheid te begeleiden in hun proces van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze geeft zeer concrete terugkoppeling van wat ze ziet in het “hier en nu” maar ook van iemands potentie. Werken vanuit intuïtie en de signalen die het lichaam geeft, maakt dat je op een leuke en moeiteloze wijze kunt komen tot diepe inzichten. Inzichten die je kunt vertalen en toepassen in je dagelijks leven. Ik kan Mireille aanraden aan iedereen die bewust bezig is met het uitstippelen van zijn/haar levenspad en daar de kracht van het onbewuste aan wil toevoegen. – Erik

Mireille heeft mij geholpen om goed contact te maken met mezelf. Ik vond het prettig om met haar te praten, omdat ik vind dat zij neutraal en objectief is. Ze stelt kritische vragen maar niet op een vervelende manier. Het heeft mij aan het denken gezet. Het is veel meer dan coachen alleen en dat heeft mij enorm geholpen. Mireille kijkt naar hoe je beweegt en let op je ademhaling, en dat werkte bij mij heel goed omdat ik snel de neiging heb om te hyperventileren. – Charlotte

Mireille weet vanuit oprechte betrokkenheid een vertrouwde omgeving te creëren. Door inzet van haar intuïtie, haar aandacht voor het non-verbale, het vermogen verduidelijkende vragen te stellen én passende stiltes te laten vallen, was zij in staat bij te dragen aan rust en overzicht in mijn denken en handelen. – anoniem Je hebt veel ingang gezet en me weer leren voelen. Dat heeft me een stuk dichter bij mezelf gebracht. Voor het eerst in mijn leven voel ik dat het goed komt, wat er ook gaat komen en dat voelt fijn. – anoniem

Mireille heeft doormiddel van oa opstellingsoefeningen zoveel ingang gezet, dat de sessies bij de psycholoog eigenlijk overbodig geworden zijn. De psycholoog probeert de problemen teveel op denkniveau op te lossen, maar daar wrong de schoen niet dat was op voelniveau. Ik ben echt oprecht heel blij dat Mireille op mijn pad is gekomen via mijn werkgever, ik heb zoveel geleerd over mezelf en ook al ben ik er nog niet, ik weet zeker dat ik hier voor de rest van mijn leven plezier van ga hebben! – Janet Balanced, knows what she’s doing, can guide you towards personal insights but also knows when to stop and let things go. – Carol

De online coaching van Mireille was voor mij heel effectief. Fijn om in eigen tempo met de vragen bezig te kunnen zijn. Mireille stelt de juiste vragen en weet je tot nadenken te prikkelen. Met resultaat: een agenda nog even vol, maar veel meer rust in mijn hoofd! – A van der Horst