Godfather of our nation

Beste Mark,

Godfather of our nation. 

Dat gevoel kreeg ik bij je toen je vorige week vaderlijk zei ‘geniet van de winterse taferelen en ga lekker sleeën, maar houd afstand!’ 

Ik hoorde mijn moeder praten toen ik 5 jaar was ‘lieverd veel plezier maar pas op he’. Inmiddels ben ik 50 en hoor ik jou hetzelfde zeggen.

Voor mij voelt het als ingehouden energie, laten vieren en aantrekken, steeds weer die beweging. 

Dat steeds weer aantrekken daar heb ik zo een hekel aan!

Als vader van ons vaderland kan je je afvragen welke opvoedstijl jij jezelf hebt aangemeten? 

Ik noem hier 4 verschillende:

Wanneer je een kind haar ruimte ontneemt, raakt het verstikt. De essentie in opvoeden in mijn ogen is afgebakende ruimte, vertrouwen en verantwoordelijkheid meegeven. Drie simpele maar essentiële punten. Daarnaast is het belangrijk dat het systeem werkt.

Nu ter zaken want ik schrijf je deze brief in verband met corona. Wat ik ervaar en de eerder genoemde uitspraak ‘heb plezier maar pas op’, duidt op angst. Wat ik erin hoor is ‘het kan mis gaan’. Ja maar Mark, het kan ook goed gaan. Energie volgt de gedachte, ken je deze uitspraak? Volgens mij komt hij zelfs van Einstein. 

Laten we focussen op wat goed gaat en wat wel kan. 

Je hebt de kaders al gegeven, je hoeft er niet meer te geven, dat verstikt ons. Als we verstikken hebben we een veel groter probleem erbij.

Hou je lekker bij de ruimtelijke kaders van 1,5 meter, vertrouw op al je kinderen en geef ons onze eigen verantwoordelijkheid.

Focus op het zorg systeem en zorg ervoor dat het zorgsysteem lekker loopt en kan dragen wat er te dragen is inclusief onverwachte bewegingen vanuit onverwachte virussen. Zorg dat het zorgsysteem dit kan opvangen, richt dat goed in.

Wij zijn met 17 miljoenen mensen, heel veerkracht, vitaal, flexibel en creatief. Gebruik die kracht in plaats van steeds de angst te benadrukken. Benadruk de kracht. Daar groeien en bloeien we van. We weten allemaal wel dat de dood er is en dat we ziek kunnen worden. Dat is onderdeel van het hele leven. Maar het leven leven is het leven omarmen en groeien kan alleen door kracht creativiteit, hoop, mooie intenties, die zijn allemaal echt veel krachtiger dan angst, belemmering, strenge regels en verstikking.

Fijne dag Mark, gebruik onze kracht, flexibiliteit en creativiteit! Daar zijn wij goed in.

Jij regeert, daar ben jij goed in.

Groet Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *